1944 Kepirtepe Köy Enstitüsü mezunu, vakfımızın kurucularından ve onur üyelerinden olan Nedim Menekşe Öğretmenimizi kaybettik.
Yakınlarına ve tüm Kepirtepe Ailesi’ne baş sağlığı dileriz. Yaşamı boyunca Kepirtepe ile ilgili çok değerli çalışmalar yapan ve ilerlemiş yaşında bile her fırsatta Kepirtepelilerle birlikte olan Nedim Menekşe’yi asla unutmayacağız.
Nedim Menekşe, Bulgaristan’ın Kırcaali ilçesine bağlı İğridere-Menekşeli köyünde 21 Nisan 1928’de doğdu. Doğumundan 10 gün sonra ailesi Türkiye’ye, Lüleburgaz’ın Ahmetbey kasabasına göç ettiği için resmi kayıtlarda doğum tarihi 5 Haziran 1928 olarak yazıldı. Ahmetbey İlkokulu’nu 1938’de, 10 yaşında bitirdi. Aynı yıl yeni açılan Trakya Köy Öğretmen Okulu’na (Kepirtepe’nin ilk açıldığı hali) kaydolmak istedi ama bedenen yetersiz olacağı kanaatiyle kaydı yapılmadı. 1939’da Kepirtepe Köy Öğretmen Okulu’na kayıt oldu. Okulumuzun adı 17 Nisan 1940 yılında “Kepirtepe Köy Enstitüsü” olduğunda o burada öğrenciydi.
Kepirtepe Köy Enstitüsü’nün ikinci dönem mezunları olan 182 kişiden biri olarak 1944’te mezun oldu ve Ahmetbey’de öğretmen olarak göreve başladı. 2 ay sonra Kepirtepe Köy Enstitüsü’ne müzik derslerine yardımcı olmak üzere atandı. İki yıl çalıştıktan sonra tekrar Ahmetbey İlkokulu’na başöğretmen olarak atandı. 1947’de Vahide Menekşe ile evlendi. Program geliştirmeye Amerika’ya gidecekler arasına seçildiği halde talihsiz bir şekilde gidemedi. Aynı şekilde, Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’ne seçildiği halde kayıt olamadı. 1953-54 yıllarında yedek subay olarak askerlik görevini tamamladı.
1957’de Gazi Eğitim Enstitüsü sınavlarını kazandı ve 1958 yılında Pedagoji bölümünü dışarıdan sınavlara girerek bitirdi. Aynı yıl Kırklareli’ne ilköğretim müfettişi olarak atandı. Bu görevde 1965 yılına kadar çalıştı. İsteği üzerine Kepirtepe İlköğretim Okulu’na meslek dersleri öğretmeni olarak atandı. 1976 yılına kadar Kepirtepe’de öğretmen ve idareci olarak çalıştı ancak bu yıl isteği dışında Erzurum’a atandı. Yine aynı yıl ara tayinle İstanbul Vezneciler Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne atandı. 34 yıllık çalışma hayatının ardından 1978’de emekli oldu. Bir süre dershanecilik yaptı. İlkokullara yönelik tarih şeritleri, il ve ilçe haritaları hazırladı ve yayımladı. 75 yıllık meslek hayatındaki tüm yazı, konuşma ve makalelerini kitaplaştırdı. Yerel gazetelerde ve dergilerde ülke sorunlarıyla ilgili yazılar yazdı.
Nedim Menekşe ve Kepirtepe
1939’da 11 yaşında öğrenci olarak girdiği Kepirtepe’de 1945’te öğretmen olarak çalışmaya başlayan Menekşe, burada toplam 13 yıl görev yaptı. Emekli olduktan sonra da Kepirtepe ile bağlarını koparmadı ve 1991’de Kepirtepe Günleri’nin hayata geçirilmesine, 1996’da Kepirtepeliler Eğitim Vakfı’nın kurulmasına öncülük etti.
Kepirtepe Köy Enstitüsü’nün kendisine en büyük kazanımlarından olan müzik tutkusunu “Lüleburgaz Emekli Öğretmenler Mandoin Grubu ve Korosu”nu kurarak yaşattı.
“Kuruluşundan Günümüze Kepirtepe” isimli kitabı 2000 yılında yayınlandı. 2012’de güncellenerek tekrar basılan bu kitabın yanı sıra köy enstitülülerin imecesi ile ortaya çıktığını söylediği “Köy Enstitüleri Gerçeği” ve “Köy Enstitülerinin 70. Yılı” adlı kitapları ile Kepirtepe ve köy enstitüleri tarihinin günümüze aktarılmasına büyük katkılar sundu.
Nedim Menekşe’nin vefatı üzerine sosyal medyada yazılan taziye mesajlarını okumak için tıklayınız.